NORWEA

14. august 2017 - 12:35

Rummelhoff: Statoil kan bygge Hywind i Norge

Arendalsuka er så vidt i gang, men allerede mandag morgen kommer det spennende nytt på havvindfronten.

Daniel Willoch har representert NORWEA under Arendalsuken. 
Dette er Daniels første rapport hjem.

På Rederiforbundets frokostarrangement mandag morgen var Norges plass i havvindindustrien tema. Foruten Rederiforbundets direktør Sturla Henriksen var Jon Dugstad i Norwegian Energy Parters, Einar Rugtvedt i Norsk Industri, Senterpartiets Geir Pollestad og Konserndirektør i Statoils New Energy Solutions Irene Rummelhoff samlet til debatt om norske muligheter innen havvind. Bakgrunnen for samtalen er den nylig utgitte rapporten Norwegian supply chain opportunities in offshore wind, der både Rederiforbundet, Norsk Industri og Norwegian Energy Partners har vært med.

- Rammeverket er nesten der

Det var imidlertid Statoils Irene Rummelhoff som sto for den mest oppsiktsvekkende og positivt overraskende uttalelsen denne morgenen. På spørsmål fra moderator Marius Holm om hva som skal til for å skape det norske hjemmemarkedet mange aktører etterlyser, svarte Rummelhoff at «rammeverket er nesten der … vi har Enova. Med en tweak i oljeskatteregimet er vi der». Dette er nye toner fra Statoil, og man får anta at Rummelhoffs uttalelse bygger på grundige analyser. Nøyaktig hvilke justeringer Rummelhoff og Statoil ser for seg ble derimot ikke klargjort, og vi håper Statoil kommer på banen med en spesifisering. Her bør det også være miljø- og industripoeng å hente for opptil flere partier i disse valgkamptider. En norsk demonstrator vil ønskes varmt velkommen i norske petromaritime kompetansemiljøer.

Videre fortalte Rummelhoff at en neste runde i Hywind vil dreie seg om en mye større park enn den som nå monteres utenfor Peterhead i Skottland; «Statoil er ikke interessert i å bygge en ny park av samme størrelse. Da lærer vi ingen ting», sa hun.

I Rummelhoffs uttalelse ligger det også implisitt at man ser for seg at Hywind mark 3, dersom den kommer til Norge, vil etableres i tilknytning til en olje- og gassinstallasjon. Dette bekreftet Rummelhoff også i løpet av debatten. Dersom vi nå øyner etableringen av en norsk, fullskala Hywind, vil dette dermed kunne være med på å oppfylle budsjettkameratenes budsjettavtale, der det slås fast at man skal legge til rette for en kommersiell utvikling av flytende havvind i tilknytning til oljeinstallasjoner.

Blokkoverskridende enighet?

Selv med et regjeringsskifte etter valget bør det være muligheter: Geir Pollestad, som eneste politiker i panelet og uttalt havvindentusiast, «merker seg at Statoil med små justeringer i petroleumsskatten er klare til å bygge». Nå får vi håpe at man med dette signalet fra en betydelig industriaktør gjør ord til handling, og følger opp det som synes å være en klar blokkoverskridende enighet om et ønske om en norsk demonstrator. 

Med en fullskala Hywind-park utenfor norskekysten vil man være et skritt på veien til å følge opp Stortingets vedtak på havvind, og legge til rette for at norske industriaktører kan ta en større del av kaken i det som etter hvert har blitt et europeisk havvindeventyr. Vi venter i spenning på en spesifisering fra Rummelhoff og Statoil.

Daniel J. Willoch

Tilbake

Relaterte nyheter:

14-06-18 Kina får hjælp til kvantespring for havvind
05-06-18 Equinors toppsjeff: Ørsted er ikke bedre i havvind enn oss
01-06-18 Stortinget ber Equinor holde døren åpen for havvind
30-05-18 Norway Pondering New Regulation for Offshore Wind Development
16-05-18 MHI Vestas 9MW Platform to Be Typhoon Ready in 2020
09-05-18 Medvind for havvind – veksten doblet på ett år

Om Norwea

Vind- bølge- tidevann

Norwea er en interesse- og lobbyorganisasjon som jobber for å fremme norsk fornybar energiproduksjon. Norwea  arbeider for å skape og opprettholde et modent og langsiktig vindkraftmarked i Norge. Vi arbeider også for en langsiktig utvikling av marin fornybar energiproduksjon som utover offshore vindkraft, inkluderer energiformer som bølge- og tidevannskraft. Les mer om Norwea...

NORWEA, Vind- Bølge-Tidevann
Wergelandsveien 23b,
0167 Oslo
post@norwea.no
Tlf. +47 47 34 93 48
© Copyright 2006 - 2012
All rights reserved.